Литовският парламент ще обсъди днес дали да бъде построена висока метална

...
Литовският парламент ще обсъди днес дали да бъде построена висока метална
Коментари Харесай

Литва обмисля да построи ограда на границата с Беларус, за да спре мигрантите |

Литовският парламент ще обсъди днес дали да бъде издигната висока железна ограда на границата си с Беларус, с цел да спре рекордния брой мигранти, които минават всекидневно, съобщи Ройтерс. 

Все по-голям става броят на хората, които мигрират от Беларус към Литва, Латвия и Полша през последните седмици. Властите в тези страни упрекнаха президента на Беларус Александър Лукашенко, че ги употребява, с цел да окаже напън върху Европейски Съюз да анулира глобите против страната му.

Ако решението бъде утвърдено от Народното събрание, Литва ще построи железна ограда с височина четири метра с бодлива тел по ръба по протежението на 508 км от 670-километровата граница с Беларус. Цената на оборудването ще бъде 152 милиона евро, заяви организация Болтик Нюз Сървис, базирайки се на литовската държавна гранична работа.

Парламентът също ще разиска дали да разреши на литовските военни да патрулират по границата и краткотрайно да ограничи бежанците да подават молби единствено на избрани места, като да вземем за пример на граничните контролно-пропускателни пунктове или посолствата, а не в който и да е миг при достигането на литовска територия. Понастоящем единствено гранични чиновници имат право да патрулират на границата.

От началото на годината към 4026 души са минали нелегално в Литва от Беларус, се споделя в изказване на литовското вътрешно министерство от 3 август. За съпоставяне през 2020 година общият им брой е бил 74.

Според литовската гранична работа множеството бежанци идват от Ирак, следвани от Република Конго и Камерун. Литовските управляващи обявиха, че Беларус разрешава на тези лица да доближат литовската граница, откакто са дохвърчали със аероплан до столицата на Беларус Минск.

В прилежаща Латвия към 160 души са арестувани за нелегално прекосяване на границата от Беларус, оповестиха управляващите в понеделник, което накара латвийския вътрешен министър да изиска от държавното управление да разгласи изключително състояние на границата.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР